photo by Alex Wild

Legnite pod drvo gotovo bilo gdje na svijetu, i prvo stvorenje koje će dopuzati do vas vjerovatno će biti mrav.  I ne samo prvo- najčešće i drugo, i treće, i četvrto.. Velike su šanse za dvije stvari: a) sjeli ste na jedan od ulaza u mravinjak  b) sjeli ste točno na njihov feromonima označen put koji vodi do izvora hrane. Ili su se bacili na vas pravo sa drveta- to su mravi kamikaze koji žive u uskoj simbiozi sa biljkom, u ovom slučaju vašim drvetom, i učinit će sve da ju obrane od uljeza. Sve u svemu – želite li na našoj planeti pronaći kutak prirode samo za sebe- s mravima morate računati.

Mravi (porodica Formicidae) su socijalni kukci. Njihova uloga u ekosustavu je nezamjenjiva. Mravi rahle i prozračuju tlo, unose velike količine hranjivih tvari, važni su kao predatori i lešinari u nebrojenim hranidbenim lancima. Također služe kao indikatori stanja staništa.

Oglasi

1 Response to “O mravima”


  1. 1 sava1 Kolovoz 18, 2010 u 5:54 pm

    Gledajući vaše priloge, reći ću ono što nikad ni pomislila nisam: baš su slatki ti mravčići! A donedavno sam ih smatrala glavnim napasnicima.

    Čestitke ekipi, baš ste zabavni 🙂


Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s
Oglasi

%d bloggers like this: