Pustinjski mrav

Vrste iz roda Cataglyphis su specifične po tome što su evoluirale u pustinjskim i polupustinjskim krajevima Sahare. U takvom životnom prostoru gdje vjetar stalno raznosi zrnca pijeska mirisni tragovi su beskorisni pa se oni stoga orjentiraju pomoću sunca kako bi pronašli put do mravinjaka. Budući da žive u jako toplim krajevima, imaju duge ekstremitete te drže zadak uzdignut da bi spriječili pretjerano zagrijavanje tijela od vruće podloge. Neke vrste mogu izdržati temperature i do 50°C. Iako dobro prilagođeni za pustinjske uvijete, vrste unutar roda Cataglyphis ne mogu boraviti duže od nekoliko minuta na vrućem Saharskom pijesku stoga dok tragaju za hranom, najčešće uginulim kukcima, uvijek trebaju znati gdje im je mravinjak kako bi se mogli brzo vratiti. Kako to znaju? Dok hodaju u potrazi za hranom svaki puta kada promjene smjer kretanja okrenu se oko svoje osi i upamte položaj sunca te nakon pronalaska plijena izračunaju najkraći put do mravinjaka što je, dakako, ravna linija. Da bi stvar bila još nevjerojatnija, ti mravi moraju uzeti u obzir i rotaciju Zemlje jer promašaj mravinjaka od nekoliko desetaka centimetara može biti koban. Oni su jedna od malobrojnih vrsta koji preživljavaju dnevne temperature u pustinji te su stoga dobili laskavu titulu pustinjskih mrava.

Kod nas se pojavlju dvije vrste iz roda Cataglyphis, a to su C. aenescens (Nylander, 1849) i C. nodus (Brullé, 1832). Na Hvaru smo pronašli C. nodus. Ta vrsta naseljava suha kamenita staništa jugozapadne Europe, Turske, Iraka, Irana i Kavkaza. Pronalaskom ove vrste potvrdili smo nalaz iz 1887. u kojem je posljednji put zabilježena na Hvaru kraj Brusja. Tokom sedam dana BIUS-ovg terena pronašli smo dva mravinjaka. Jedan na putu iz Dola prema vrhu Sv. Nikola uz rub makadama, a drugi u procjepu u betonu na putu s vrha Sv. Nikola prema Svirču.

Uz vrstu Cataglyphis nodus na Hvaru smo, uz pomoć biospeleološke sekcije, pronašli mrave na jednom vrlo nespecifičnom mjestu, na dnu špilje. Iako mravi grade mravinjake pod zemljom rijetko ih se može naći u špiljama. Stoga postoji velika vjerojatnost da su ovi mravi nova vrsta za Hvar ili čak za Hrvatsku.

Toliko od mene, pozdrav sa (ne baš) sunčanog Hvara.

Oglasi

0 Responses to “Pustinjski mrav”  1. Napiši komentar

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s
Oglasi

%d bloggers like this: