Godina u mravima: prisjećanja

Kako to i priliči kraju jedne godine, a i ovom hladnom godišnjem dobu kad se nema pametnijeg posla, prisjetit ćemo se malo što se sve odvijalo u našoj maloj zajednici mrava. Remiscencije su korisne: podsjetit ćemo nase fanove što se sve događalo i koliko smo marljivi bili, a sebe motivirati na nove pothvate u novog godini.

Počnimo od kraja: sekcija za mrave ima nove novcate Voditelje. Prvo je na ljeto Jelena diplomirala i palicu (ovaj, puvu) dodjelila Matiji. Onda je Zec, iz zavisti na  bezbrižnom životu koji je primjetio da Jelena sad vodi, svoju palicu prenio – Borisu. Matija i Boris se, po mom stručnom sudu, čine kao dobar deal. Matija je sistematičan i temeljit-što je već urodilo plodom: njegovi  letci za sastanak doveli su nam mnoge mlade članove (uz Zečev umjetnički izražaj). Boris se s druge strane potrudio oko zabave za sastanak u Biusu- uz njegov entuzijazam navodno nitko od novih clanova nije skužio kako je determinacija mrava težak posao.  Ivan možda nije voditelj, ali svi ga znamo kao Matijinu desnu ruku, a čujem da se potrudio oko radionica za klince koje su organizirane ove jeseni, i da je održan davno isčekivani Journal Club (a mozda nam sredi i članak o mravima u Mens Healthu?). Uglavnom, sekcija nam je u sigurnim rukama, i ne sumnjam u njezinu svjetlu budućnost.

Što se terena tiče, bili smo na velikom terenu na Zrmanji, u petom i devetom mjesecu, čiji je najinteresantniji ishod za sada pronalazak novog roda za Hrvatsku: Proformica. Dio uzoraka poslan je i Brian Fisheru u Californiju, gdje će biti korišteni za projekt Ant Tree of Life. Prilično smo vremena proveli za lupom- završena je determinacija Nove Gvineje, cretova, Kornata. Kao rezultat toga napisan je izvještaj za Kornatski Zbornik, Jelenin diplomski, i izradjen je plakat za konferenciju socijalnih kukaca u Danskoj u Kopenhagenu- gdje je Jelena predstavila svoj rad. Na nasipu na Knežiji naletili smo i na mrava robovlasnika, a ja (Ješka) sam dobila doktorat na mravima u Americi, i otputovala u daleku zemlju. Nismo zaboravili ni na promociju– uz organizaciju Ivana, Matije i Borisa imali smo štand sa promotivnim materijalima na Danu Planete Zemlje na Cvjetnom i u Zoološkom. Što se pikanterija iz blogerskog svijeta tiče: bili smo uvršteni u blog filogeniju i Roberto Keller je napisao cijeli cjelcati post o nama.

Desilo se još puno stvari o kojima je teško nešto konkretno reći, a podjednako su važne. Naime, uz sav konkretan posao koji smo napravili, svakog sakupljenog i determiniranog mrava, svaku excel tablicu- smo se i dobro zabavili. Da li je do jake kave iz nase kafetijere, Hoch i njezine opskrbe mangom, Jeleninog skvičanja i Zečevog sarkazma, činjenice da smo elitni mirmekolozi, ili zbog toga što nam je nova uzdanica sa zadnjeg terena prava pravcata Imočanka- nikada nam nije bilo dosadno.

Novogodišnje želje za HMD? Prepuštam vama, u komentarima…

Oglasi

2 Responses to “Godina u mravima: prisjećanja”


  1. 1 Jelena Siječanj 3, 2011 u 12:11 pm

    Želim nam novi sajt i… nešto realnije, još koji novi rod za Hrvatsku.


Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s
Oglasi

%d bloggers like this: